الوند نوشت وبلاگی برای همدان شناسی

اجتماعی - فرهنگی - ادبی

الوند نوشت وبلاگی برای همدان شناسی

اجتماعی - فرهنگی - ادبی

برخی مناظر دیدنی همدان ازسوی گردشگران در معرض تخریب هستند

از روزنامه همشهری:سه شنبه 20فروردین 1392شماره5940

 

همشهری از جاذبه های طبیعی استان گزارش می دهد:

همدان؛ آلبومی زیبا از جاذبه های طبیعی

همدان- فاطمه کاظمی- خبرنگار همشهری: بهار موسم همدلی و فصل دگرگونی و انقلاب در طبیعت است و این تحول در فلات ایران همزمان است با آغاز سال خورشیدی و جشن نوروز. تعطیلات نوروز در کشور ما فرصتی برای گشت و گذار و تماشای طبیعت زیبای بهاری به منظور تازه کردن روح و جان و نیز فرصتی برای تحولات درونی افراد و نو کردن اندیشه­ها به شمار می­رود.

این دگرگونی و نو شدن زمین در استان همدان چشم نوازتر از دیگر نقاط است. سرمای زمستان و سفیدی برف جای خود را به شکوفه­ های رنگارنگ می­سپارد و این زیبایی، هر بیننده­ای را مسحور خود می­کند.

علاوه بر آثار تاریخی و جاذبه­های فرهنگی استان، مراکز طبیعی زیبای این استان مسافران را به سوی خویش می­خواند. نوروز امسال نیز هزاران مسافر از این مناطق دیدن کردند. یکی از مهم ترین جاذبه های طبیعی همدان کوهستان­های آن است. پوشش گیاهی متنوع  این نواحی، بیش از 1500 گونه گیاه دارویی را در برمی­گیرد. این کوه­ها همچنین غارهای زیبا و منحصر به فردی را در دل خود جای داده­اند. فراوانی چشمه های جوشان در این کوهستان­ها به اندازه ای است که گفته­اند: «هیچ کس از کوه­های همدان تشنه بازنمی گردد». چرا که در هر چند صد قدم یک چشمه زلال و با صفا جاری است و کوهنوردان و طبیعت دوستان را به دمی آسودن در خنکای خویش فرا می­خوانند.

یک کارشناس محیط زیست درباره لذت صعود به این قله ها گفت: صعود به قله­های این کوه­ها هر یک لذتی دارد. قله­های کرکس اسدآباد، آلما قلاغ، قزل ارسلان، دایم برف، کلاغ لان، تاریک دره، الوند، چهار قله، کلاه قاضی، که هر یک شکوه  و جلال وصف ناشدنی دارد که معرفی هر یک فرصت ویژه ای را می­طلبد.

«حسین زندی» در توضیح درباره معروف ترین قله های همدان گفت: یکی از قله­هایی که هر سال هزاران کوهنورد به آن صعود می­کنند «قله یخچال» است. از آنجا که اولین برف پاییزی این قله را سفیدپوش می کند و برف در این قله دیرتر از سایر کوه­ها ذوب می­شود این قله، یخچال نام گرفته است.

وی افزود: پیش از تولید برق و ظهور یخچال­های خانگی مردم همدان در فصل گرما از برف و یخ این قله استفاده می کردند. مسیر صعود به این قله  از روستای زیبا و خوش آب و هوای دره مراد بیگ به سوی خانه ییلاقی­ها و سپس دره هزار پیچ و پناهگاه ایزدی ادامه می یابد و با پشت سر گذاشتن پناهگاه یخچال که یکی از بهترین پناهگاه­ های کوهنوردی ایران است و نهایتا به بلندترین قله همدان که یخچال نام دارد، می رسد. ارتفاع این قله از سطح دریا  3586 متر است و برای صعود به آن تجهیزات کوهنوردی لازم است. اما کسانی که اهل کوهنوردی نباشند می­توانند از سایر جاذبه­های طبیعی این استان دیدن کنند.

زندی درباره دیگر مکان های طبیعی زیبا در همدان گفت: سراب­های استان همدان؛ مانند سراب گاماسیاب، سراب گیان، فارسبان و ملوسان در شهرستان نهاوند و یا تالاب شیرین­سو در شهرستان کبودرآهنگ که در نوروز امسال از مناطق پربیننده استان بود از مکان های تفریحی به شمار می رود که هم استانی های ما می توانند در فصل بهار از بودن در آن ها لذت ببرند.

روستاهای استان همدان نیز از دیگر مکان های تفریحی آن به شمار می روند. این فعال محیط زیست در این باره گفت: روستاهای گردشگری ملهمدره در شهرستان اسدآباد، گشانی، اشتران، فرسفج در شهرستان تویسرکان و دو روستای سنگی سیمین ابرو و ورکانه از دیگر جاذبه­های استان است که در طول سال مورد بازدید گردشگران است.

در این میان غارهای همدان را نمی­توان نادیده گرفت. غارهای کوه خورزنه که هنوز رازهای نهفته فراوانی از گذشته در خویش دارد، غار سراب، غار سوباشی، غار بیگلجه و در نهایت غار علیصدر بزرگترین و مهمترین غار آبی کشور- که نوروز امسال 140 هزار گردشگر از این غار شگفت انگیز دیدن کرده­اند.

یکی دیگر از کارشناسان محیط زیست در معرفی این غار گفت: غار علیصدر در شهرستان کبودرآهنگ در روستای علیصدر و در فاصله 70 کیلومتری غرب (شمال غرب) همدان قرار دارد که در ارتفاعات ساری قیه واقع شده است. کوهنوردان ابتدا در سال 1342  از این غار بازدید کردند و در سال 1346 این غار بازگشایی شد و از سال 1354مورد بازدید عمومی قرار گرفت. هرساله مسیرهای جدیدی از این غار کشف و مورد بازدید قرار می گیرد و علاقه ­مندان زیادی از سراسر جهان از این اثر بی نظیر بازدید می کنند.

«مریم خندان» افزود: از دیگر جاذبه­های استان همدان دشت­ها و دره­های آن است. مانند دشت میشان، تخت نادر، دره حیدره، دیوین، سرکان، شهرستانه، امامزاده کوه و عباس آباد هر یک حال و هوای ویژه­ای دارند. در این میان مناطق حفاظت شده همدان مانند خان­گرمز و لشگر در، مأمن و پناهگاه ده­ها گونه جانوری است که از گزند شکارچیان و دشمنان طبیعت به این نواحی پناه برده اند.

آنچه گفته شد تنها مشتی نمونه خروار است و تنها تعداد اندکی از سرمایه­های ملی و طبیعی این استان است که امید است در حفظ آن برای آیندگان کوشش بیشتری صورت گیرد. چرا که گردشگری طبیعی در کشور با مشکلاتی مواجه است و توجه بیشتری را می­طلبد. انتظار می­رود کاستی­های موجود با همدلی و همراهی طبیعت­گردان و علاقه­مندان این حوزه جبران و برطرف شود.

نبود راهنمای محلی، نامناسب بودن اسکان در برخی مناطق از جمله این کاستی­هایی است که فعالان محیط زیست به آن معترضند. اما مهمترین مسأله، تخریب­های صورت گرفته در این مکان­ها، توسط گردشگران است. به­خصوص تولید و رهاکردن زباله در طبیعت، آسیب رساندن و تخریب به پوشش گیاهی و شکستن شاخه درختان که بیشتر خودنمایی می­کند. امید است خانواده­ها به این مهم توجه بیشتری داشته باشند و در گردشگری طبیعی سفرهای پاک را در نظر داشته باشند.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد